Câțiva reprezentanți ai comunității românești din regiunile ucrainene Cernăuți și Transcarpatia au avut, marți, o întrevedere cu Lamberto Zannier, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, subiectul central al discuțiilor fiind articolul lingvistic (nr.7) al Legii Educației din Ucraina și efectele distructive pe care le are asupra etnicilor români – potrivit agenției BucPress din Cernăuți.
La inivitația Oficiului Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, la discuțiile desfășurate în regiunea Transcarpatia au participat reprezentanții Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”: Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți și președinte al Senatului Uniunii Interregionale Comunitatea Românească din Ucraina, Aurica Bojescu, directorul Centrului Bucovinean Independent de Studii Actuale, secretar responsabil al Uniunii Interregionale, Ion Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia”, Ștefan Mitric, directorul Gimnaziului din Crasna, reg. Cernăuți, Nuțu Dan, directorul școlii de cultură generală din Plăiuț, Gheorghe Opriș, directorul școlii de cultură generală din Bouțul Mic, Ion Zmergea, profesor la școala de cultură generală din Cărbunești, regiunea Transcarpatia.
Potrivit BucPress, în cadrul întrevederii cu oficialul OSCE, reprezentanții comunității românești din Ucraina au adus argumente documentate privind situația românilor din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, în special privind nivelul asigurării dreptului la învățământ în limba maternă. A fost menționat efectul absolut negativ al articolului lingvistic al Legii Educației asupra minorităților naționale din Ucraina. În mai multe privințe, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale a subliniat că împărtășește preocupările legate de Legea Educației din Ucraina, exprimându-și speranța că Legea Învățământului Secundar, care urmează să fie elaborată, va corecta situația creată.
Membrii comunității românești din Ucraina au precizat că vor solicita în continuare autorităților ucrainene să garanteze dreptul la învățământ în limba maternă în volumul și contextul prevăzut de Constituție, viziunea etnicilor români fiind împărtășită și de experții OSCE – mai notează BucPress.
Potrivit sursei menționate, la întrevederea din Transcarpatia, au mai fost discutate subiecte precum noua concepție a audiovizualului public pentru minorități naționale, lipsa de comunicare și consultanță din partea Kievului cu membrii comunității românești din Ucraina, posibilitatea implicării experților OSCE în monitorizarea respectării drepturilor minorităților naționale, pericolele aduse de unele experimente pedagogice, cum ar fi proiectul educației bilingve în școlile cu predare în limba română, distanța apărută între etniile din Ucraina după adoptarea Legii Educației, mitologizarea unor subiecte de către autoritățile din Ucraina (despre așa zisa neintegrare a românilor în societate și despre insuccesele românilor în domeniul educației – neadevăruri dezmințite de directorii de școli), problema slabei reprezentări a etnicilor români în organele puterii de stat, absența limbii române ca disciplină de învățământ în școlile cu predare în limba ucraineană din satele cu o populație majoritar românească, intenția autorităților de la Kiev de a aplica Planul de implementare a articolului nr. 7 al Legii Educației fără a se consulta cu minoritățile etc.
Contactați de BucPress, participanții la discuții au menționat că au găsit o deschidere din partea lui Lamberto Zannier, Înaltul comisar al OSCE pentru minorități naționale, exprimându-și speranța că organizația internațională pe care o reprezintă va reuși să se implice mai mult în monitorizarea respectării drepturilor minorității românești din Ucraina. După întâlnirea cu reprezentanții comunității românești, Lamberto Zannier urma să aibă o întrevedere similară cu membrii comunității maghiare din Ucraina.