Image may be NSFW.
Clik here to view.Ziua Bucovinei – sărbătoare inaugurată de ziarul „Zorile Bucovinei”, iar de curând decretată prin lege de Senatul și Camera Deputaților din România și semnată de președintele român, Klaus Iohannis, a ajuns la cea de-a III-a ediție și se va desfășura la 28 noiembrie, în incinta redacției publicației nord-bucovinene – transmite ziarul “Zorile Bucovinei”din Cernăuți.
Parteneri ai evenimentului, organizat de redacția „Zorilor Bucovinei” și Societatea Ziariștilor Români Independenți din regiunea Cernăuți, sunt cotidianul „Crai Nou”, filiala Suceava a Jurnaliștilor Profesioniști din România, Biblioteca Bucovinei „Ioan G. Sbiera”, Asociația Culturală ,,Mircea Motrici” Suceava, Fundația Culturală ,,Leca Morariu” Suceava și scriitoarea din Botoșani Lucia Olaru Nenati.
Programul manifestării va include lansări ale celor mai recente apariții editoriale consacrate unor remarcabile personalități bucovinene sau cu tematică respectivă și momente artistice susținute de cei mai îndrăgiți interpreți din Bucovina.
“Stimați conaționali, dragi cititori și români cu dragoste de Bucovina, vă invităm să fiți alături de noi, în ziua de 28 noiembrie, de la ora 11:00 (or. Cernăuți, str. Kobyleanska, 5), la sărbătorirea uneia dintre cele mai frumoase și semnificative date din istoria neamului” – se arată în mesajul transmis de “Zorile Bucovinei”.
Plenul Camerei Deputaților de la București a adoptat, în octombrie, un proiect de lege prin care data de 28 noiembrie este declarată Ziua Bucovinei. Proiectul de lege, aprobat cu 291 de voturi pentru și un vot împotrivă, are ca obiect de reglementare declararea datei de 28 noiembrie ca Ziua Bucovinei, dată la care s-a proclamat alipirea acesteia la patria mamă. Potrivit expunerii de motive, în data de 28 noiembrie a fost convocat la Cernăuți un Congres general al Bucovinei, la care au participat reprezentați ai românilor și ai tuturor etniilor din această provincie.
Proiectul prevede, de asemenea, că, în contextul acestei sărbătoriri, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și instituțiile publice pot organiza manifestări cu caracter cultural-științific. Fondurile necesare organizării acestora vor fi asigurate din bugetele locale sau, după caz, din bugetele autorităților administrației publice centrale ori ale instituțiilor publice.