Președintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României, Marcel Bujor, care, împreună cu o delegație de senatori români, s-a aflat recent într-o vizită de lucru în regiunea Cernăuți, susține într-o declarație politică difuzată de Agerpres că bugetul alocat de statul român pentru susținerea proiectelor comunității românești din Ucraina este insuficient pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a românilor din această țară.
“Statul român trebuie să sprijine posibilitatea deschiderii unei facultăți pedagogice în limba română la Cernăuți, organizarea unor cursuri de specializare pentru profesorii români din regiune, simplificarea procedurii de introducere în Ucraina a cărților românești, precum și simplificarea procedurilor accesului la studii în România pentru tinerii români din Ucraina. De asemenea, este necesară deschiderea unei tipografii care să poată imprima publicații pentru românii din regiune (manuale, cărți și reviste în limba română)” – menționează președintele Comisiei senatoriale a românilor de pretutindeni.
De asemenea, potrivit parlamentarului, statul român trebuie să sprijine parohiile românești din Ucraina, care desfășoară o activitate permanentă, de mare răspundere, pe linia menținerii în rândul enoriașilor a conștiinței de neam și a credinței ortodoxe strămoșești.
“Este imperios necesar ca Ucraina să acorde un regim similar românilor care trăiesc pe teritoriul ucrainean cu cel pe care statul român îl oferă ucrainenilor din România” – subliniază senatorul Marcel Bujor, amintind că România poate fi considerată un model în ceea ce privește tratarea minorităților naționale în cadrul Uniunii Europene.
“Prin Constituție, statul român recunoaște și garantează persoanelor aparținând minorităților naționale dreptul la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase. În urma vizitei de lucru am remarcat faptul că românii din Ucraina nu beneficiază de drepturile pe care România le garantează minorităților sale. Modul în care sunt respectate identitatea, drepturile și valorile spirituale ale comunității românești din Ucraina trebuie să reprezinte o preocupare majoră pentru Guvern și să constituie în continuare un criteriu important de evaluare a relațiilor bilaterale” – se mai arată în comunicatul senatorului Marcel Bujor, președintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senatul României.